Заболотівський ліцей

Пам'ятки архітектури та місця Заболотова

Храм «Святого Архистратига Михаїла»

  • Одна з візитівок Заболотова — римо-католицький костел Пресвятої Трійці, 1902 р.
    У 1605 році на цьому місці збудований первісний дерев'яний костел, проте у 16181621 pp. він був знищений під час турецько-татарських нападів. У 1669 році, коли Бакутський заповів своє майно парафії, було споруджено новий дерев'яний храм. Останній дерев'яний костел освятили 1833 року. Сучасний мурований храм спорудили у 1902 р., а освятили 1909 року під титулом Пресвятої Трійці.

Після Другої світової війни костел закрили, будівлю використовували як продовольчий склад. У 1993 році храм повернули римо-католицькій громаді.

  • Новозбудований на початку 90-х величний греко-католицький храм «Архистратига Михаїла» на фундаменті, закладеного для його будівництва ще в довоєнний період.
  • Старе католицьке («польське») кладовище.
  • Музей визвольних змагань Покутського краю (по вул. Грушевського, 25). Діючі експозиції: з побуту та етнографії, з визвольної боротьби українського народу.
  • Обеліск на місці розстрілу польською поліцією першотравневої демонстрації 1924 р.
  • Пам'ятка промислової архітектури — колишній тютюново-ферментаційний завод.

Пам'ятники:

Пам'ятник Шевченкові в центрі Заболотова

Пам'ятник І. Франку

У 1954 р. — відкрито погруддя письменника Івану Франку, на постаменті у вигляді зрізаної піраміди. У центральній частині постаменту викарбовано напис: «Іван Якович Франко. 1856—1916» (Іван Франко у 18921898 рр. проїжджав через селище Заболотів).

16 жовтня 2005 р. у селищі встановлено величний пам'ятник Тарасові Шевченку (входить у реєстр ста найкращих пам'ятників поетові у світі). Автором монументу, кошторисна вартість якого становила 100 тис. грн, є скульптор із м. Чернівці М. Мірошниченка.

29 червня 2008 року на честь 555-річчя селища в центрі Заболотова було встановлено пам'ятник шляхтянці Софії—засновниці селища — жіноча постать в українському народному вбранні. Вважається, що монумент має стати своєрідною «візитівкою» селища.

Встановлено також погруддя Манесу Шперберу.

У Заболотові діє ліцей , музична школа, будинок культури, є районна й дитяча бібліотека, міська лікарня і поліклініка, народний дім, 2 відділення зв'язку Укрпошта і Нова пошта), ощадкаса. Лікарня має стаціонарний відділ на 55 ліжок, 5 служб, забезпечена транспортом. Селище газифіковане й має переважно повністю вуличне освітлення.